زندگی به شیرینی عسل
همسرانی هستند كه به دلیل نزدیكی و صمیمیت زیاد با یكدیگر زندگی خوبی دارند و توانستهاند محیطی گرم و پر از محبت برای خود و همسرشان پدید آورند...
هیچ رازی به طور قطع برای یك زندگی مشترك عالی وجود ندارد. به عبارت دیگر، موفقیت در زندگی مشترك قطعی و دائمی و همواره مطلوب نیست.
ازدواج از یك طرف میتواند به عنوان بهشتی برای زوجین تلقی شده و از طرف دیگر به جهنمی آزار دهنده تبدیل شود.
یكی از عبارات معروف در این باره میگوید، ازدواج وقتی همواره خوشایند است كه طرفین در مورد بسیاری از مسائل نابینا و ناشنوا باشند تا نقایص همدیگر را نبینند و سخنان ناراحتكننده یكدیگر را نیز نشنوند.
البته همسرانی هم هستند كه به دلیل نزدیكی و صمیمیت زیاد با یكدیگر زندگی خوبی دارند و توانستهاند محیطی گرم و پر از محبت برای خود و همسرشان پدید آورند. باید به این نكته هم توجه داشت كه صرفا وجود علاقه و محبت موجب شیرینی دائمی زندگی نخواهد شد و عوامل مهم دیگری نیز در این میان دخیل هستند. برای دستیابی به زندگی مطلوب، ابتدا باید هدف خود را از ازدواج مشخص كنید.
آیا صرفا میخواهید یك خانواده تشكیل دهید؟ كسی را برای روزهای پیریتان میخواهید؟ آیا خواهان امنیت فكری و مالی هستید؟ یا...
البته تمام موارد فوق در ازدواج وجود دارند، اما انگیزههای قویتری نیز در این میان نقش دارند.
ازدواج یعنی وقتی خود واقعی تان را آشكار میكنید و خواهان تكامل خود هستید.
تمایل به ازدواج به طور فطری در تمام انسانها وجود دارد؛ اما مساله اصلی این است كه افراد پس از ازدواج برای بقا و حفظ آن چه باید بكنند؟
احترام، همدردی و صبر همگی مهم هستند، اما حتی بهترین ازدواجها نیز ممكن است با مشكل روبهرو شوند.
علت آن هم در بسیاری موارد این است كه زوجین میخواهند سادهترین راهها را امتحان كنند.
اما نكاتی هم وجود دارد كه با رعایت آنها زندگی شیرینتر و با ثباتتر خواهد شد.
مستقل باشید
فقط به این دلیل كه ازدواج كردهاید قرار نیست همه چیز را در مورد همسرتان بدانید. تمام افكار و گفتار و كردار همسرتان نباید برایتان گزارش شود.
گاهی اوقات در زندگی مشترك از یاد میبریم كه ما 2 نفر با 2 شخصیت و فكر متفاوت هستیم كه قرار است كنار هم زندگی كنیم، نه اینكه دقیقا مثل هم شویم.
سعی كنید آنگونه كه هستید رفتار كنید و از همسرتان نیز نخواهید تبدیل به فرد دیگری شود. او را همانگونه كه هست بپذیرید.
خوبی ها را هم ببینید!
نسبت به همسر خود دیدگاه مثبت داشته باشید و بکوشید همیشه در مرحله اول کارهای خوب او را ببیند و مورد تحسین قرار دهید، زیرا تشویق و تحسین یک کار خوب، باعث تثبیت و تکرار آن خواهد شد و خودتان از آن لذت می برید. هرگز چشمان خود را روی نقطه ضعف همدیگر باز مکنید و دایم به رخ مکشید؛ چون این رفتار، موجب دلسردی در زندگی شده و کم کم نسبت به همدیگر حس بدبینی پیدا می کنید و یک حالت دلسردی در شما ایجاد می شود. اگر چنین رفتاری دارید، بکوشید آن را انجام ندهید، زیرا کم کم بین شما دوری ایجاد شده و به جایی می رسد که خدای ناکرده به فکر جدایی می افتید و هزاران مصیبتی که به دنبال آن می آید، پس «چشم ها را باید شُست، جورِ دیگر باید دید.»
تحقیر و سرزنش، ممنوع!
خداوند در خلقت انسان به خودش احسنت گفته است، زیرا انسان بهترین خلقت اوست. در این میان، چگونه می توان همسر را به عنوان یک امانت الهی تحقیر و سرزنش کرد؟ یک دختر و یا یک پسر که با هزاران امید وارد زندگی می شوند، چرا باید مورد اهانت قرار گیرند؟ پدر و مادری که دخترشان را با صدها رنج و زحمت را بزرگ کرده اند و با حفظ آبرو و امیدواری او را به خانه مردی فرستاده اند تا در محیط امن و سالم و پر محبت زندگی کند، چگونه می توانند بعد از مدتی نظاره گر توهین و سرزنش او از طرف همسرش باشند؟ آیا وجدان انسان راضی می شود؟ متقابلاً اگر شما به ازدواج مردی درآمده اید که به دلایل گوناگون مشکل پیدا کرده است – مثلاً اقتصادی یا شغلی – به هیچ وجه او را سرزنش نکنید، زیرا به تدریج که سرزنش ها زیاد می شود، حالت تخریبی ای در زندگی شما به وجود می آید و در مقابل همدیگر کم ارزش می شوید.
همیشه به دنبال این باشید که با لطف و کرامت خود، احترام همدیگر را نگه دارید و در پی شأن و منزلت همدیگر باشید.
رعایت احترام و ادب متقابل
با همسر خود به طور محترمانه و مؤدب صحبت کنید و همدیگر را سبک نکنید. آنچه در این گیرودار مهم می باشد، این است که وقتی مادری با همسرِ خود مؤدبانه صحبت می کند، یا مردی با همسرش محترمانه سخن می گوید، فرزند آنها نیز می آموزد که چه طور مؤدبانه صحبت کند و احترام پدر و مادرش را نگه دارد. این بهترین هدیه ای است که می توانید برای فرزند خود به ارث بگذارید. طوری برخورد نکنید که روزی مجبور شوید بگویید: «آتش در خرمن خویش زده ام که را کنم دشمن خویش!»
شما خانم گرامی، وقتی همسرتان وارد منزل می شود، به استقبال او بروید، بسیار مؤدّبانه با او رفتار کنید و به فرزندِ خودتان نیز بگویید، چنین کاری انجام دهد. این رفتارِ شما باعث می شود، خستگیِ کار از تنِ او بیرون رود و احساسِ آرامش کند. البته او نیز متقابلاً چنین رفتاری انجام خواهد داد و کم کم به صورت یک عادت در می آید.
اگر مخالف عقیده همسرتان هستید با آرامش نظرتان را بیان كنید
در بسیاری موارد ممكن است نظر شما مخالف عقیده همسرتان باشد. بپذیرید كه هر كس حق دارد عقیده و فكر خود را داشته باشد.
نظر خود را بیان كنید، اما نه به صورتی كه انگار در حال نقد همسرتان هستید.
مهم نیست كه چه كسی درست میگوید و چه كسی غلء زیرا قرار نیست در زندگی مشترك هر وقت بحثی به وجود میآید یك طرف در نهایت برنده باشد و نفر دیگر بازنده.
هرگز مشكلات گذشته را دوباره مطرح نكنید
وقتی مشكلی پیش میآید قرار نیست تمام مشكلات گذشته زندگی خود را از ابتدا تا كنون دوباره مرور كنید، زیرا اینكار جز تخریب رابطه میان شما و همسرتان نتیجهای نخواهد داشت.
حفظ حقوق متقابل
بسیار ارزشمند است قبل از اینکه بخواهید تشکیل زندگی دهید، درس حقوق خانواده را یاد بگیرید. ببینید وظیفه شما چیست؟ شاید برخی از خانواده ها هنوز نمی دانند ازدواج یعنی چه؟ تصور می کنند زندگی باید بگذرد، حالا هر طور باشد. نه! این گونه نیست. اگر کسی از زندگی و ازدواج خود لذت نبرد، بازنده اصلی میدان است.
مرد بداند که احترام زن بسیار حایز اهمیت است و آن قدر مهم است که پیامبر صلی الله علیه و آله می فرمایند: «بهترین فرد از میان شما کسی است که برای خانواده اش بهتر باشد!»
ایشان همچنین می فرمایند: «جبرئیل آن قدر سفارش زنان را می کرد که گمان کردم یک اُف هم نمی توان گفت!» واقعاً درست است. چرا باید کسی که می خواهد فردا مادر فرزند شما باشد و زندگیِ شما را به آرامش برساند، مورد بی احترامی باشد؟ همچنین برای زنان احترام شوهر و نیکو همسرداری کردن مهم است، آن چنان که می فرمایند: «زنی که خوب شوهرداری کند، مثل سربازی است که در جبهه جنگ مشغول نبرد می باشد.» یعنی جهاد برای خدا، با خوب شوهرداری کردن، یک پاداش دارد. در این جمله، معنی و مفهوم گسترده ای نهفته است، پس به به حقوق همدیگر آگاه باشید و بکوشید به حقوق یکدیگر احترام بگذارید.
به پیکره زندگی خود، محبت تزریق کنید
مهر و محبت در منزل، منبع اصلی رضایتمندی است. همدیگر را مورد مهر قرار دهید، زیرا باید برای فرزند خود، مانند سرچشمه محبت باشید. اگر پدری فرزند خود را در حالی که به همسرش احترام نمی گذارد در آغوش کشد، مطمئن باشد او فقط به انتقام از پدر می اندیشد یا اگر مادری فرزندش را علیه پدر تحریک کند، منزلت خانواده اش را شکسته است. کودک باید از هر دو چشمه محبت، یعنی پدر و مادر، سیراب گردد. اگر فرزند از یک کانال محبت بگیرد و از کانال دیگر بی محبتی ببیند، دچار تعارض می شود، رفتارش متعادل نیست و به هرج و مرج دچار می شود. هیچ موقع نمی توان محبت را با پول و اسباب بازی در ذهن بچه ها ریخت. اینها مُسکن است و برای مدت کوتاهی جواب می دهد، ولی برای درازمدت هیچ اثری ندارد و حتی ضرر هم دارد. مگر می شود خلأ عاطفی را با پول جبران نمود؟ مثل اینکه یک ماشین نیاز به بنزین دارد، شما آب داخل باک آن می ریزید. این کار، نه تنها جواب نمی دهد، بلکه ضرر هم دارد. برخی از والدین با همدیگر بحث می کنند و یا فرزند خویش را مورد کم محبتی قرار می دهند. وقتی به یکباره بیدار می شوند، می خواهند با خریدن یک عروسک جبران کنند! چرا باید ابتدا بی مهری کنید تا بعداً بخواهید جبران نمایید و آن هم ارزش آنچنانی نداشته باشد. پس بدانید، «از محبت، خارها گُل می شود!»
وقتی همسرتان عصبانی است، خود را كنترل كنید
وقتی شما عصبانی هستید نه صدای دیگری را میشنوید و نه به چیز دیگری میاندیشید. پس اگر با عصبانیت همسرتان از كوره در روید، راه به جایی نخواهید برد.
در چنین شرایطی بكوشید خود را آرام كنید و تنفس عمیق داشته باشید. مطمئن باشید اینكار به آرامشتان كمك میكند.
ابتدا نفس عمیق بكشید، سپس بنشینید و صحبت كنید.
مسوولیت آنچه را میگویید بپذیرید و سعی كنید خود را مسوول بدانید.
هرگز وقتی همسرتان عصبانی است بدون پرداختن و رسیدن به یك توافق نسبی به بهانه خواب به رختخواب نروید و در ضمن هرگز هر دو با هم فریاد نزنید، مگر اینكه منزل آتش گرفته باشد و تقاضای كمك كنید!
دست كم روزی یك بار سعی كنید یك كلمه یا عبارت تحسینكننده یا تشویقی به همسرتان بگویید
گاهی اوقات همسران فراموش میكنند كه قرار نیست دائم به یكدیگر فرمان دهند. گاهی جملات مدام امری میشوند. برای مثال «آشغالها را بیرون ببر»، «لباسها را بشور» و عباراتی از این دست.
بد نیست كه درخواستهایمان یك كلمه لطفا نیز استفاده كنیم، زیرا هیچ یك از ما از دیگری طلبكار نیستیم.
حتی وقتی از دست او دلخورید نیز كمی نرمی میتواند بسیاری از مشكلات را حل كند.
كمی تواضع و احترام به طرف مقابل موجب میشود كه او تمایل پیدا كند تا شما را نیز راضی نگاه دارد.
البته غرور چیز بدی نیست. در جامعه موجب میشود سرتان را بالا نگاه دارید و گرنه در خانه و خانواده بهتر است كمی غرورتان را پایین بیاورید وگرنه به منزله مانعی برای طرف مقابل تلقی میشود كه احساس میكند باید از روی آن بپرد و به عبارت دیگر، حالت دفاعی و سرسختی او را افزایش میدهد.
گذشته را دوباره زنده كنید
با نگاه كردن به فیلمهای تعطیلات، تصاویر خانوادگی و عكسهای جشن ازدواج میتوانید به استحكام رابطه زناشویی خود با همسرتان كمك كنید.
فرآوری: نسرین صفری
بخش خانواده ایرانی تبیان
منابع : آفتاب - شادکامی